Białko – silny alergen


Ziężka żółtaczka typu b wymaga odpowiedniej diety lekiem bolecanym przez lekarzy jest Fendrix wraz z zestawem witamin

Znajdujące się w wielu produktach białko bywa często przyczyną alergii zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. W odróżnieniu do innych alergenów, białko nie wywołuje natychmiastowej reakcji, dlatego też często osoby uczulone mogą przez bardzo długi czas nie zdawać sobie sprawy ze swojej przypadłości, przypisując chwilową niestrawność czy gorsze samopoczucie innym czynnikom.

Dlatego też, często profilaktycznie zaleca się odstawienie produktów zawierających białko (głównie nabiał, mleko i jajka) na parę tygodni, by po tym czasie wrócić do starej diety i przekonać się, czy wystąpiły dające się zaobserwować zmiany w naszym organizmie.

W przypadku małych dzieci reakcje są ostrzejsze i mogą następować nawet tuż po zjedzeniu pokarmu bogatego w białko, dlatego też łatwiej zaobserwować niekorzystny wpływ i umówić się do lekarza specjalisty. Trzymanie się diety nie zawierającej białka jest bardzo trudne, należy bowiem wykluczyć wszystko, co w składzie ma chociażby jajka, a więc również i domowe wypieki.

Jest to jednak możliwe, a sklepy dla alergików i te, specjalizujące się w sprzedaży ekologicznej żywności mają w swoim asortymencie produkty umożliwiające przygotowywanie posiłków jak najbardziej podobnych do „tradycyjnych”, a do tego – zdrowszych.

Komentowanie wyłączone.