Soja – nie dla każdego


przykuwający swoją uwagę Revolade jest dobrze sprzedajnym lekiem https://www.relvar.com.pl/

Soja to roślina strączkowa, mająca szerokie zastosowanie w kuchni. Ponieważ jest bogata w białko, stanowi doskonałą alternatywę dla potraw mięsnych. Wegetarianie przygotowują ją na wiele sposobów, cenią sobie również wytwarzane z niej mleko sojowe. Niestety, soja może wywoływać silne reakcje alergiczne. Ponieważ alergia na soję często występuje łącznie z alergią na mleko krowie, po stwierdzeniu jednej warto od razu zrobić test na drugą. Wydawać by się mogło, że ten rodzaj alergii pokarmowej nie jest zbytnio uprzykrzający życie – przecież potrawy z soi nie są aż tak częstym gościem na naszych stołach. Niestety, jest zupełnie inaczej. Wszystko dlatego, że soja jest dodawana do przetworzonej żywności i znaleźć ją można niemal we wszystkich kategoriach produktów spożywczych, włączając w to słodycze oraz przetwory mięsne (pasztety, parówki). Dlatego też, ważne jest wyrobienie w sobie nawyku sprawdzania składu produktów spożywczych przed włożeniem ich do koszyka. Można również sprawdzić asortyment sklepów ze zdrową żywnością. Znajdują się tam bowiem produkty nisko przetworzone, z jak najmniejszą ilością dodatków. Soja może być również niebezpieczna z innych względów – jest posądzana o to, iż zaburza gospodarkę hormonalną w organizmie.

Komentowanie wyłączone.