Nietolerancja warzyw


wyszedł nowy Coldrex o smaku cytrynowym powalający na kolana konkurencję

Osoby niebędące alergikami i nieznające się na problemach uczuleniowych często mają błędne przekonanie, że uczulają głównie produkty sztuczne i przetworzone. Tymczasem, silnymi alergenami mogą być również produkty naturalne, w tym także warzywa. Jest to bardzo uciążliwy rodzaj alergii, ponieważ należy uważać na wiele potraw, w których mogą występować poszczególne gatunki.

Mogą to być sałatki, surówki i wszelkiego rodzaju przetwory, w tym gotowe potrawy dla dzieci w słoiczkach. Jednym z najsilniejszych alergenów z tej grupy jest seler. Alergia na niego jest o tyle niebezpieczna, że w przypadku spożycia warzywa może dojść nawet do wstrząsu anafilaktycznego.

Ponieważ seler jest składnikiem nie tylko wielu surówek, ale i zup, alergicy muszą zwracać szczególną uwagę na zamawiane przez siebie potrawy w barach i restauracjach oraz informować o swoim uczuleniu osoby przygotowujące posiłki. Kolejnym popularny i niebezpiecznym warzywem jest marchew.

Jednak w jego przypadku alergeny są neutralizowane przez wysoką temperaturę, może być więc bezpiecznie spożywana po wcześniejszym ugotowaniu. Uczulać mogą również pomidory, a reakcje po ich spożyciu są podobne do innych alergii, a więc wysypka w okolicy ust. Co ciekawe, keczup i różnego rodzaju sosy zawierające pomidory nie uczulają, należy więc wystrzegać się głównie surowych warzyw.

Komentowanie wyłączone.