Szkodzące produkty zbożowe

Chleb, makaron, a nawet niektóre wędliny – te produkty zawierają gluten, niebezpieczny dla osób uczulonych na niego. Ponieważ, jak widać, występuje on w wielu produktach, dieta alergika bardzo różni się od diety osoby zdrowej. Ze względu na fakt, iż gluten występuje w produktach zbożowych, ... Czytaj dalej →

Uczulenie na ryby

Chociaż mięso ryb jest bardzo zdrowe, a dietetycy zalecają spożywanie go kilka razy w tygodniu, niektóre osoby nie mogą go spożywać ze względu na alergię. Białko mięsa rybiego może silnie uczulać, a co ważne, ten alergen jest odporny na działanie wysokiej temperatury, co oznacza, że ... Czytaj dalej →

Uczulenie na mleko krowie

Mleko krowie jest silnym alergenem, a uczulenie na nie pojawia się nawet u małych dzieci. Nie jest ono tolerowane przez układ trawienny alergików, dochodzi więc do podrażnienia śluzówki wyściełającej wnętrze jelit. Do najczęstszych objawów należą: bolesne kolki, ulewanie się, a także ... Czytaj dalej →

Alergia na owoce

Choć dietetycy zalecają, by w naszej codziennej diecie znajdowały się owoce, to jednak nie wszyscy mogą cieszyć się ich smakiem. Niestety, niektóre owoce są silnymi alergenami, a niektóre dzieci są nawet uczulone na wszystkie ich gatunki. Jeśli organizm dziecka nie toleruje owoców, rodzice ... Czytaj dalej →

Nietolerancja warzyw

Osoby niebędące alergikami i nieznające się na problemach uczuleniowych często mają błędne przekonanie, że uczulają głównie produkty sztuczne i przetworzone. Tymczasem, silnymi alergenami mogą być również produkty naturalne, w tym także warzywa. Jest to bardzo uciążliwy rodzaj alergii, ... Czytaj dalej →