Cetebe zobacz jaka dieta jest odpowiendia podczas żółtaczki

Chociaż mięso ryb jest bardzo zdrowe, a dietetycy zalecają spożywanie go kilka razy w tygodniu, niektóre osoby nie mogą go spożywać ze względu na alergię. Białko mięsa rybiego może silnie uczulać, a co ważne, ten alergen jest odporny na działanie wysokiej temperatury, co oznacza, że uczulać może zarówno surowe sushi, jak i pieczony pstrąg. Podczas wykonywania testów w kierunku alergii na ryby może okazać się, że jest się uczulonym tylko na jeden gatunek ryb. Niemniej jednak, częstą praktyką jest odradzanie przez alergologów pacjentom spożywanie również i innych gatunków. Jest tak dlatego, iż nawet w przypadku braku objawów alergicznych na inne rodzaje ryb, mogą się one wkrótce pojawić i zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jeśli jednak nie chcemy całkowicie rezygnować z jedzenia ryb, powinniśmy zgłosić się na dokładniejsze badania, które wskażą nam, jakie gatunki możemy spożywać, by być całkowicie bezpiecznym. Takie testy są bardziej skomplikowane i często można je wykonać jedynie odpłatnie. Objawy alergii po spożyciu ryb są podobne do wszystkich innych objawów alergicznych. Występować więc mogą zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego (łącznie z wymiotami i biegunką), problemy z oddychaniem, a w najostrzejszych przypadkach – wstrząs anafilaktyczny. Osobom uczulonym odradza się nawet spożywanie potraw w restauracjach serwujących głównie ryby, gdyż potrawy ich nie zawierające mogły mieć styczność z alergenem i nawet to może spowodować silną reakcję.