Soja – nie dla każdego

Soja to roślina strączkowa, mająca szerokie zastosowanie w kuchni. Ponieważ jest bogata w białko, stanowi doskonałą alternatywę dla potraw mięsnych. Wegetarianie przygotowują ją na wiele sposobów, cenią sobie również wytwarzane z niej mleko sojowe. Niestety, soja może wywoływać silne ... Czytaj dalej →

Owoce morza mogą być niebezpieczne

Małże, langusty czy kraby to uznane przysmaki kuchni śródziemnomorskiej. Można je kupić w formie mrożonej w sklepach lub zamówić w restauracjach w wielu miejscach na świecie. Niestety, mogą być one również bardzo silnymi alergenami. Może nawet dochodzić do tego, że reakcja alergiczna ... Czytaj dalej →

Jadłospis alergika

Kiedy rodzice dowiadują się, że ich dziecko jest uczulone na jakiś produkt, często zamartwiają się, że przez to schorzenie ich pociechy będą miały utrudnione życie. Tymczasem, wystarczy poszukać odpowiednich informacji, by dowiedzieć się, że wcale nie musi tak być. Głównym problemem ... Czytaj dalej →

Uczulenie na mleko krowie

Mleko krowie jest silnym alergenem, a uczulenie na nie pojawia się nawet u małych dzieci. Nie jest ono tolerowane przez układ trawienny alergików, dochodzi więc do podrażnienia śluzówki wyściełającej wnętrze jelit. Do najczęstszych objawów należą: bolesne kolki, ulewanie się, a także ... Czytaj dalej →

Nietolerancja warzyw

Osoby niebędące alergikami i nieznające się na problemach uczuleniowych często mają błędne przekonanie, że uczulają głównie produkty sztuczne i przetworzone. Tymczasem, silnymi alergenami mogą być również produkty naturalne, w tym także warzywa. Jest to bardzo uciążliwy rodzaj alergii, ... Czytaj dalej →