Szkodzące produkty zbożowe


przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu b wymaga odpowiedniej diety http://wyprzedzmeningokoki.pl/

Chleb, makaron, a nawet niektóre wędliny – te produkty zawierają gluten, niebezpieczny dla osób uczulonych na niego. Ponieważ, jak widać, występuje on w wielu produktach, dieta alergika bardzo różni się od diety osoby zdrowej. Ze względu na fakt, iż gluten występuje w produktach zbożowych, należy odstawić mąkę pszenną, żytnią i jęczmienną. Innymi słowy, nie można spożywać chlebów zawierających któryś z wyżej wymienionych rodzajów mąki. Do tego należy doliczyć makarony czy domowe wypieki. Pamiętajmy, że gluten jest dodawany do przetworzonej żywności, możemy go więc znaleźć również i w parówkach, mięsie mielonym, a nawet nadziewanej czekoladzie. Niemniej jednak, istnieje wiele poradników i książek kucharskich dla alergików lub rodzin dzieci cierpiących na tą przypadłość, dzięki którym możliwe jest przygotowanie odpowiedniej diety, bogatej we wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Dodatkowo, powstaje coraz więcej sklepów ze zdrową żywnością, które mają w swoim asortymencie różne produkty odpowiednie dla alergików. Również Internet przychodzi z pomocą. Na blogach kulinarnych można czasem zobaczyć zakładki poświęcone przepisom nie zawierającym glutenu. Co więcej, istnieją również blogi prowadzone przez rodziców alergików, na których można znaleźć wskazówki i porady dotyczące prawidłowej diety.

alternatywą do rutinoscorbinu jest Rutinoscorvit

Komentowanie wyłączone.